quinta-feira, junho 09, 2005

UWAGA! POZOR! Mariza on Tour 2005

POLAND

25/06 - Wrocław Non Stop godz. 21:30 Rynek Wroclaw

Najwybitniejsza pieśniarka młodego pokolenia wykonująca portugalską muzykę fado. Imię Mariza zaczęło wzbudzać światowy zachwyt w 2001 roku, kiedy to, ta urodzona w Mozambiku portugalska pieśniarka, otrzymała prestiżową nagrodę BBC Radio 3 w kategorii World Music. Od tamtej pory nie ustają entuzjastyczne opinie i porównania do legendarnej Amalii Rodriguez, symbolu muzyki fado. Przygoda Marizy z muzyką zaczęła się bardzo wcześnie. Od trzeciego roku życia mieszkała w lizbońskiej dzielnicy Mouraria, gdzie fado było ważnym elementem codzienności. Zaczęła śpiewać fado zanim nauczyła się czytać, teksty piosenek zapamiętywała, oglądając komiksowe historie rysowane przez jej ojca. Już w wieku 5 lat brała udział w sesjach fado, można więc powiedzieć, że fado ma naprawdę we krwi. Muzyka szybko stała się jej pasją, w późniejszym wieku przechodziła przez różne etapy i fascynacje muzyczne. Wraz ze swoim zespołem Funkytown śpiewała soul, jazz i blues w niezliczonych barach stolicy Portugalii. Dopiero w 1996 roku, podczas pobytu w Brazylii odkryła na nowo przyjemność płynącą ze śpiewania fado i postanowiła do tego powrócić. Jak mówi: "Fado to po prostu ja. Nie muszę myśleć, to się dzieje automatycznie." W Polsce Mariza wystąpiła do tej pory tylko raz, jako gwiazda Przeglądu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu w 2003 roku, gdzie została bardzo entuzjastycznie przyjęta. Teraz będziemy mieli okazję po raz drugi zatopić się w jej fantastyczny głos.

Czech Republic
Ostrava, Colours Of Ostrava, 9.7.2005, 19:45 - 21:15


Ve svých 29 je letech označována za světovou jedničku portugalského stylu fado. Před dvěma lety získala cenu BBC jako nejlepší evropský umělec, své poslední album natočila s Jaquem Morelenbaumem, který patří k nejvýznamnějším žijícím brazilským skladatelům.

Mariza se narodila v Mozambiku portugalskému otci a africké matce, od dětství žije v lisabonské čtvrti Mouraria, považované za kolébku stylu fado (osud). "Fado promlouvá v tiché důstojnosti, která se zrodila ze zjištění, že jakákoli pozemská touha či záměr bývá silně ohrožena silami, které se vymykají lidské kontrole," napsal hudební znalec Paul Vernon. Pro Portugalsko je fado tím, čím je blues pro Spojené státy či flamenco pro Andalusii. Španělé o Marize dokonce tvrdí, že ona jediná má v hlase duende, což je kvalita dosud spojovaná výhradně s flamencem. Na rozdíl od něj je fado spíš rafinované než živelné a patří k němu divadelní gesta, sváteční oblečení, vysoká poezie i hluboké city. Písně plné nostalgie doprovází akustická baskytara a dvě kytary - španělská (Portugalci ji nazývají viola) a portugalská. Ta měla původně v doprovodu nahradit zvuk cembala a svojí konstrukcí je daleko bližší bouzouki či mandole nežli kytaře; guitarra portuguesa je opatřena dvanácti kovovými strunami, na které se brnká kovovými prstýnky, ke stylu hry patří téměř bluesové natahování strun.
Na rozdíl od jiných zpěvaček fada se ale Mariza neomezuje na portugalské publikum. V témže roce, kdy získala cenu BBC, vystoupila v prestižním londýnském sále Union Chapel. DVD z tohoto koncertu získalo platinovou desku, celosvětový prodej jejího CD Fado Curvo přesáhl půl milionu. V Německu získala Mariza cenu Deutscheschalplatten Kritik, v Kanadě First Award for Most Outstanding Performance, a Evropská unie jí udělila European Border Breakers Award. Loni natočila Mariza anglicko-portugalský duet se Stingem "A thousand years", který vyšel na albu Unity u příležitosti olympiády v Aténách.
Své poslední album, Transparente, natáčela v Riu de Janeiru. Jeho producentem byl brazilský skladatel a hráč na violoncello Jaques Morelenbaum, držitel několika cen Grammy, spolupracovník Caetana Velosa, Egberta Gismontiho i skupiny Madredeus. Projekt přinesl zpestření v repertoáru i doprovodu, na svém současném turné, k němuž patří i ostravský koncert, se Mariza poprvé představí c sestavě, v níž budou vedle kytar typických pro fado hrát i brazilské nástroje.

Diskografie:
Mariza - Transparente / World Connection / 2005
Mariza - Fado Curvo / World Connection / 2003
Mariza - Fado em mim / World Connection / 2001


Don't miss!